Tokijuje C. Shiino laimėjusi grožio konkursą žurnalistams nepriekaištinga japonų kalba pasakė: „Tai buvo kaip sapnas“.

Tačiau jos laimėjimas Japonijoje sukėlė įnirtingas diskusijas apie tai, ką reiškia būti japone.

C. Shiino gimė 1998 m. Ukrainoje, o būdama penkerių metų ji persikėlė į Japoniją ir užaugo Nagojoje po to, kai jos ukrainietė motina ištekėjo už japono.


Kai kurie žmonės pripažino, kad jos laimėjimas yra „ženklas“, o kiti teigė, kad ji neatrodo taip, kaip tipiška „Mis Japonija“.

Socialinėje žiniasklaidoje vienas asmuo rašė, kad konkursas „diskriminuoja japonų moteris“.

Kitas teigė: „Ši mergina, kuri buvo išrinkta „Mis Japonija“, visai neturi japonų kraujo, ji 100 proc. gryna ukrainietė. Supraskite, ji graži, bet mes renkame „Mis Japoniją“. Kur japoniškumas?“


„Jei ji būtų pusiau japonė, tikrai jokių problemų. Tačiau ji yra ne japonė ir net negimė Japonijoje“, – sakė kitas komentatorius.

Žmonės ginčijosi, kad tuomet, kai „europietiškai atrodantis žmogus vadinamas gražiausiu japonu“, šios tautybės žmonėms siunčiama „klaidinga“ žinutė. Kai kurie netgi tvirtino, kad pergalė buvo politinis pareiškimas.

„Jei ji būtų rusė, nebūtų laimėjusi. Be šansų. Akivaizdu, kad tai – politinis sprendimas. Kokia liūdna diena Japonijai“, – rašė žmonės.


C. Shiino, kalbėdama su žurnalistais po to, kai buvo paskelbta konkurso nugalėtoja, sakė, kad susidūrė su sunkumais nes „nepriminė japonės“.

„Tą akimirką, kai jie šaukė mano vardą, negalėjau nustoti verkti. Man teko susidurti su kliūtimis, kurios dažnai neleidžia būti priimtai kaip japone. Nenoriu, kad žmonės būtų vertinami tik pagal išvaizdą, todėl ir dalyvauju konkurse.

Japonijoje gyvenau nuo penkerių metų. Supratau, kad kalbu japoniškai ir gyvenu kaip japonė. Tai buvo pirmas kartas, kai pastebėjau, kad mano išvaizda skiriasi. Ir tai – tik dėl aplinkinių komentarų, – sakė konkursą laimėjusi mergina.

Tiesa, kiek vėliau mergina pranešė, kad gauto titulo atsisako.

„Nuoširdžiai atsiprašau už sukeltus didelius nesklandumus ir tų, kurie mane palaikė, išdavystę“, – instagrame rašė ji.

Grožio konkurso „Mis Japonija“ organizatoriai palaikė jos sprendimą. Jie pabrėžė, kad „rimtai svarsto prisiimti atsakomybę už pasipiktinimo sukėlimą“ ir „nuoširdžiai atsiprašė“ susijusių šalių, įskaitant rėmėjus ir teisėjus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)