Teiginiai


Šiltnamio efektą sukelia vandens garai, žmogaus veikla yra nereikšmingas faktorius. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) direktorius skleidžia melą apie mėsos industrijos ir žmogaus veiklos poveikį (archyvas).

Verdiktas


Melas. Klimato kaitą sukelia žmogaus veikla. Vandens garų atmosferoje yra daugiau nei anglies dvideginio, metano ar kt. šiltnamio efektą sukeliančių dujų, bet ir jų poveikis yra kitoks. Maisto sistemos išskiria 30 proc. emisijų.

Melo detektoriaus komentaras


Sapereaude.lt įraše teigiama, kad PSO vadovas Tedros Adhanom Ghebreyesus skleidžia „klimato melą apie CO2“, nes „95 % šiltnamio efekto sukelia vandens garai, tik 3,6 % – CO2. Žemės atmosferoje yra 720 mlrd. tonų CO2, iš jų 6 mln. tonų – dėl žmonių veiklos. Iš viso „žmogaus sukurtas“ CO2 ir kitos šiltnamio efektą sukeliančios dujos, tokios kaip CH4 ar N2O, sukelia 0,26 % šiltnamio efekto. Ghebreyesuso teigimu, 30 % sukelia maisto gamyba, kuri ir taip tikriausiai yra per didelė, tačiau ji lemia tik 0,078 % šiltnamio efekto“ [citatų kalba netaisyta, – aut. past.].

T. A. Ghebreyesus teiginys, kad maisto sistemos sudaro apie 30 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų, yra teisingas. 2022 m. prestižiniame „Nature“ žurnale pasirodžiusio tyrimo autoriai suskaičiavo, kad pasaulinės maisto sistemos emisijos sudaro 30 proc. visos planetos emisijų (čia). Taip pat, tyrimų duomenimis, vien gyvulininkystė sudaro 11,1–19,6 proc. emisijų. Todėl mokslininkai ragina mažinti mėsos vartojimą (čia).

Klaidinanti žinutė

Tiesa, kad vandens garų atmosferoje yra daugiau nei anglies dvideginio, metano, ar kt. dujų. Vandens garai susidaro, kai vanduo iš vandenyno ar sausumos išgaruoja ir pakyla į atmosferą. Vandens garų molekulės sugeria infraraudonųjų spindulių energiją ir išspinduliuoja ją visomis kryptimis, siųsdamos šiek tiek šilumos atgal į Žemę, taip prisidėdamos prie šiltnamio efekto. Mokslininkai fiksuoja, kad pastaraisiais metais vandens garų atmosferoje daugėja.

Tačiau svarbu pabrėžti, kad vandens garų kiekis priklauso nuo temperatūros – kuo ji kyla aukščiau, tuo garų daugiau. O temperatūra kyla labiausiai dėl anglies dvideginio, kuris išsiskiria deginant dujas, naftą ar anglį. Susidaro tarsi užburtas ratas – anglies garai sustiprina atšilimą, kurį gauname dėl anglies dvideginio (čia ir čia).

Žmogaus veiklos išmetamos šiltnamio efektą sukeliančios dujos keičia Žemės šilumos balansą, taigi ir klimatą. Žmonės taip pat daro įtaką klimatui, keisdami žemės paviršiaus pobūdį (pavyzdžiui, iškirsdami miškus ūkininkavimui) ir išskirdami teršalus, turinčius įtakos atmosferoje esančių dalelių kiekiui ir rūšiai. Mokslininkai nustatė, kad įvertinus visus žmogiškuosius ir gamtos veiksnius, Žemės klimatui didžiausią įtaką turi ne natūralūs veiksniai, o žmogaus veikla. Todėl mokslinis faktas, kad ši klimato kaita – antropogeninė (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją